Pages

23 Ocak 2012 Pazartesi

Tarhana Çorbasındaki Gelişimim...

Kış denince akıllara gelen ve içildimi de insanın içini sıcacık ısıtan tarhana çorbasını sevmeyen var mıdır aranızda? Doyurucu, sağlıklı ve bol bol da vitaminli bu çorba ile 3 sene öncesine kadar sadece tüketici olarak bir ilişkim vardı. :) Taa ki evlenene kadar....



İlk evlendiğim zamanlar bir öğünde 3 çeşit yemek yaptığım için soframızın olmazsa olmazlarından biriydi çorba.... Ben ilk başlarda tarhana çorbası yapmanın çok kolay olduğunu düşünmüştüm. Tıpkı hazır çorba gibi, tarhana ile suyu karıştır, azıcık da yuz-yağ ekle tamamdır diye düşünüyordum.... Ama ilk yapışımda hazır çorba kadar kolay olmadığını anladım. İlk tarhana çorbası niyetiyle yaptığım çorba niyetine tarhanalı puding yedik  :) Tam kıvamı gerçekten de puding idi... Tabi tarhana yapmaya küstüm bir süre ama her yaz kayınvalidem ve görümcelerim tarhana ovup, onları her ziyarete gittiğimizde verdikleri için evdeki tarhana stoğu oldukça fazlalaşmaya başladı.


E tarhana yapmayı çok basit olarak görüyorum ya başkasına sormaya da gocunuyorum hani yani :) Neyse baktım olacak gibi değil, denemelerime tekrar başladım. İnternetten okudum, bir gece önceden (en azından 3-5 saat) tarhanayı suda bekletin diyordu beklettim. İki kişinin iki öğün yiyeceği tarhana miktarının 3 kaşık olduğunu ve bir orta boy tencereye uygun su koyulursa, kıvamının tuttuğunu tecrübe ile sabitledim. Bir de pişerken 1-2 diş sarımsak, azıcık yağ ve renk vermesi için biber salçası da koyulunca tadından yenmiyor... (Hatta Ersin et suyu yese, azıcık et suyu ilavesiyle çok daha lezzetli bir tarhana çorbası yapılabiliyor, annem hep öyle yapıyor, tavsiye ederim)

Sonuç olarak bu sene itibari ile geldiğim nokta oldukça lezzetli, kıvamı uygun tarhana çorbası yapabildiğim.... Az önce akşam için tarhana çorbası yaparken bu kareler geçti gözlerimin önünden, sizlerle paylaşmak istedim :)
İyi akşamlar herkese...
Afiyet olsun efemm....

6 yorum:

Meri'nin Mutfağı dedi ki...

En sevdiğim ve her hafta mutlaka yediğim bir çorbadır tarhana.Ellerine sağlık canım.

Gezgin Kız - Traveler Lady dedi ki...

ayyy bayılırım tarhana çorbasınaaa :)) Eline sağlık eminim çok güzel olmuştur... ayrıca ben de son postumu senin gibi bitirmişim pişti olmuşuz :D

Yasmin dedi ki...

Teşekkür ederimm....
Geleydiniz de beraber içeydik...

Ahu Türkyaşar dedi ki...

Ellerine sağlık. Ben pek sevemedim tarhanayı ama olunca yemeye çalışıyorum :)

Kuzununannesi dedi ki...

ELLERINE EMEGINE SAGLIK BENIM KUZUMUN 1 OGUNUNDE VARDIR TARHANA 14 DR A BEDEKMIS DAHA NE OLSUN...

fuly dedi ki...

ay canımı çektirdin sabah sabah :)
kolay görünen şeyler daha zor oluyo şu mutfak hayatında sanırım :) tarhananın kıvamı gibi ;)