Pages

22 Ocak 2012 Pazar

Portakal Reçeli...

Bugünü evde geçirmeye karar verdik Ersin'le. Hem haftanın yorgunluğu fazlacaydı dinlenmek istedik, hem de biraz çalışmak istedim ben.

Bir yandan da biraz mutfağa girme fırsatı buldum. 2 sene önce küçük görümcemden özenip portakal reçeli yapmıştım. Görümcem de televizyonda Oktay Usta'dan almıştı tarifi. Ben de hayatımda ilk defa bir reçel yapma girişiminde bulunmuş ve bu girişimi başarıyla tamamlamıştım. Çok çok beğenilmişti herkes tarafından. Bir kavanoz 1 hafta içinde tükenmişti. 1 kavanoz annemlere, 1 kavanoz da kayınvalidemlere vermiştim. ufak bir kavanoz da iş yerime götürmüştüm ki onun da  iki kahvaltılık ömrü olmuştu :))

O gün bugün portakal reçeli yapıyorum her kış. Hatta abartıp geçen kış 3 tencere pişirmişliğim var. :) Bu arada bu sene için verdiğim portakal reçeli yapma sözlerim de var. :)) Ersin'in iş yerinden arkadaşları kahvaltıya geldiklerinde de çok beğenmişlerdi reçelimi. Onlara söz vermiştim, bir sonraki kış için. O kış geldi çattı, haftaya cumartesi günü tekrar bize kahvaltıya gelecekler. Ben de bu haftadan yapayım reçellerini kavanozlarına koyayım dedim.

Bu kadar metettiğim ve beğenilen portakal reçelimin tarfini de vereyim.

1 kilo portakal
1 kilo şeker (ben azıcık daha fazla koydum)
Yarım limonun suyu

Portakalların önce kabuklarını küp küp kesiyoruz ve acısı çıksın diye kabukları önce 5 dk boyunca kaynatıyoruz. Sonra suyunu döküp üzerine tekrar sıcak su ilave edip bir 5 dk daha kaynatıyoruz. Yine bu suyu döküp kabukları bir kenara alıyoruz.
Sonrasında ise soyduğumuz portakalları ufak ufak doğruyoruz. (Tarifinde parçalayıcıdan geçirin diyor ama ben öyle sevmediğim için ufak ufak doğradım) Sonrasında şekeri tencereye alıp üzerine portakalları ve portakal kabuklarını koyup pişirmeye başlıyoruz. Arada üzerinde biriken köpükleri almayı da unutmuyoruz. Kıvama gelince yarım limon suyunu da sıkıp 10-15 dk daha pişiriyoruz. Soğuyunca da kavanozlara koymak kalıyor bir tek. Kıvamı çok sulu sulu olmasın diye suyunu çektiriyorum iyice ben. Maksat portakal içleri ve kabukları diri diri kalmasın azıcık yumuşasın. Tabi bi de sevgimi katıyorum ki bu kadar lezzetli oluyor :)))

Neyse efenim afiyet olsun... Kahvaltılarda özellikle de labne ile süper oluyor, tavsiye ederim...


Burada da reçel tarifinin sitesi var: http://www.oktayustam.com/tarifler/6621-portakal_receli.html

Bu arada sadece portakal reçeli yapabilmişliğim var, başka hiç bir reçeli yapmadım. Sağolsun kayınvalidem çilek ve vişne reçeli, annemin teyzesi de cevizli mürdüm eriği reçeli yapıp verdiği için bize tüm yıl yetiyor da artıyor bile...

Reçel tadınla bir hafta dilerim herkese....

3 yorum:

GüzelGül dedi ki...

canim ben her türlü receli severim ama herrrr :) hergünde yerim.Portakal recelini yemisdim ve cok begenmisdim :)ellerine saglik

Mein Blog/Blogum

pembe mor alg dedi ki...

bende haftasonu kahvaltıda denedim süperdi.Karanfilde at ine güzel kokar kuzm:)

Kuzununannesi dedi ki...

YA COK BECERIKLISINIZ BEN HIC YAPAMAM BOYLE SEYELER VEYA COK YORULUYORUM DIYE OLABILIR...ELLERINE SAGLIK HARIKA